Passa al contingut principal

La política no se hace con tuits

“Torra proposava “escoltar atentament” les reflexions de l’autor de Manual de desobediència civil, Paul Engler, quan deia a Vicent Partal: “Si els catalans voleu guanyar heu de polaritzar molt més, escalar molt més i acceptar alts nivells de sacrifici” [Si los catalanes queréis ganar  habéis de polarizar mucho más, escalar mucho más y aceptar altos niveles de sacrificio]” (Ara.cat, Esther Vera, Entre el diàleg i el martirologi, 31/11/2019)




En los prolegómenos de un posible diálogo entre ERC y el PSOE para obtener del partido republicano la abstención, llama la atención que Quim Torra –President de la Generalitat-, haya tuiteado a las palabras de Paul Engler, “Unes reflexions que tot l’independentisme hauria d’escoltar atentament”.

Una de las decepciones, una más, es el papel vicario de Torra en la Generalitat. No puede ser el portavoz de Puigdemont de Bruselas. Los gobernantes deben asumir, si así lo estiman conveniente, aceptar lo que significa ejercer el cargo. El President de la Generalitat, Quim Torra, debería saber que cualquier afirmación, la que sea, tendrá una amplificación y una interpretación interesada. ¿Hemos de dar por buenas las palabras de Paul Engler? ¿No hay suficientes niveles de sacrificio con los presos políticos catalanes? Dice Torra que hay que reflexionar, es decir, está haciendo una metanarración. El problema es que con metanarraciones de sacrificio, después de la STS, parecen una prueba más de que no se entienden las cosas, que no se ha aprendido nada de todo lo sucedido. A los políticos se les debe exigir realismo, saber que terreno pisamos, distanciarse del ahora mismo, para tomar aliento, y aceptar que los objetivos finales, no pueden realizarse por el mero hecho de que los quiera, se requiere mucho más. Se requiere sumar y no restar. Buscar alianzas, buscar un camino más sosegado que pueda llegar a ser más eficaz que la actual parálisis en la que estamos inmersos.

¿Qué los interlocutores no son muy fiables? La experiencia histórica nos ayuda a no hacerse demasiadas ilusiones. La política no es una varita mágica. No hace milagros. Sin embargo, es capaz de hacer y cambiar las cosas. Faltan actores que la lleven a cabo, convicciones, pero también es necesario tener en cuenta las coyunturas. No somos Robinson Crusoe, en nuestra isla desierta. Tenemos que trabajar con otros, no es obligado aceptar acríticamente lo que nos demanden. Pero debemos saber que podemos hacer y lo que no. El problema es que nuestras motivaciones, como decía Nietzsche, es que siempre son demasiado humanas. 

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Una finestra al passat

1959  Una descripció de l'Espanya de 1954, feta per Simone de Beauvoir*: "(...). Encontré pocos cambios, salvo en Tossa, que se había vuelto un sitio feo y turístico.  La miseria había aumentado todavía más; en algunos lugares de Barcelona y en casi toda Tarragona, las calles eran albañales donde pululaban niños hambrientos, mendigos, inválidos y prostitutas desmirriadas. Se veía que Franco cuidaba la capital: había arrasado los barrios miserables que yo había visto en 1945; pero ¿en dónde había ubicado a sus habitantes? Los edificios que se habían construido en esos parajes alojaban a funcionarios de situación holgada". (pág.305)

Illa està pensant en canviar els mobles de la Generalitat

  La primera constatació és que l'abstencionisme ha guanyat, amb un 42%. Aquesta bossa de electors és molt difícil de determinar cap a quin cantó aniria si hagués votat. Per la seva dimensió, molts joves no han votat i molts que votaven independentista han preferit quedar-se a casa per veure com el PSC guanyava amb comoditat. La segona obvietat, el PSC i el seu lema de "passar pàgina" ha estat la opció més votada. Pedro Sánchez te instint polític i ha tornat a fer el miracle a Catalunya. La tercera, l'independentisme ha caigut de la Generalitat. ERC no ha sapigut capitalitzar res de la seva gestió, perquè les seves polítiques son massa erràtiques: sigui el conflicte amb la pagesia o la mala gestió de la sequera.  Quarta, Junts i Puigdemont s'han quedat com a segona força al Parlament, però no pot governar i això vol dir que Puigdemont haurà cremat tot el seu potencial polític. Junts és corresponsable del enfonsament del independentisme. La seva sortida de la Gener

La culpa és teva !

  Hi ha jutges patriotes  aquest es diu Joaquín Aguirre, titular del jutjat d'instrucció número 1 de Barcelona. Per ell, la culpa de tot és de la noia que va anar a una manifestació, que va posar el seu ull davant del escopeter dels Mossos d’Esquadra, i els pobres Mossos van actuar en legitima defensa. Ací el jutge fa apologia de la policia –qualsevol-. No deixa de ser inquietant que el Mossos d’Esquadra i els seu comandaments i responsables polítics juguin sempre a una asimetria molt variable. Aquest jutge es permet fer comentaris gens jurídics però si molt polítics quan diu a la seva resolució: “Si aquests fets haguessin passat al País Basc abans de la treva amb ETA haurien estat qualificats d'actes terroristes”, diu. Ara, manifestar-se (en contra) de l’Autoritat sempre és delictiu. Sembla enyorar aquest jutge els bons temps d’ETA. Tenir 19 anys i perdre un ull (2021) i encara ets tu qui té la culpa és massa gros. El Mossos d’Esquadra, com tot policia, tendeix a la violència.