Manuel Delgado fa un retrat acurat a "Foc, fogueres i revetlles. La festa al carrer*" de la revetlla de Sant Joan i la costum de "calar foc a alguna cosa, tot i que aquestes festes crematòries es concentren sobretot a l'entorn del solstici d'estiu, que a Catalunya pren un valor especial. El paper simbòlic que en la nit de Sant Joan assumeix un foc, la Flama del Canigó (...), ha elevat aquest element a rang d'emblema de la unitat dels Països Catalans".
Els focs son ara l'excepció, perquè tal com informava el diari Tele/eXpres informava que se n'havien cremat 823 fogueres per les places i carrers de Catalunya al 1971. Jo encara recordo, tal com explica Manuel Delgado, en un època molt diferent a la nostre. Nosaltres vivíem per dir-ho així, al carrer. Recollíem mobles i trastos que la gent deixava per que anés a la foguera. Grups de de nois aspiraven a fer la foguera més impressionat dins de les nostres possibilitats. Les condicions per fer-ho eren més laxes que avui que que fins i tot cal autorització dels Ajuntaments. No hi havia cotxes, els carrers no estaven asfaltats. Tot allò va anar a vall, com tantes coses, bones i dolentes. Ara, les fogueres son testimonials. Es veritat que ara a diferents llocs de Catalunya és fan baixades de falles al llarg del Pirineu, aquestes expressions culturals tenen l'aval de la Unesco. Un atractiu turístic que fa que llocs com La Vall de Boí és vegin desbordats de turistes que volen veure aquestes expressions culturals.
A Barcelona l'any 2024 hi van haver vint fogueres, els joves han trobat a les platges el lloc adient per celebrar-ho. "La imatge de petites fogueres aplegant entorn seu nois i noies i la de la policia intentat desallotjar-los a l'alba són testimonis de les formes astutes que pot tenir un ritual de venjar-se de la seva alienació."
* VV.AA. Sota la direcció de Borja de Riquer. La memòria dels catalans. Edicions 62. Barcelona, 2025. Foc, fogueres i revetlles. La festa al carrer. Manuel Delgado, (pàg. 833-835)
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada