Passa al contingut principal

Un emèrit podrit fins el moll de l'os

 


Rei Emèrit


"En realitat no hi ha res de nou. Ara fa dos anys, la HBO va emetre el documental Salvar al rey, en el qual apareixien tres homes grans, presentats com a exagents del Cesid, que afirmaven ben tranquils: “El rei està totalment implicat en el cop d’estat del 23-F” o “Quan el cop fracassa, una operació de gran intel·ligència fa que el rei passi de ser el motor d’un fracàs a salvador de la democràcia”. (Antoni Bassas, Ara.cat, 3/10/24)


I ara anem el passat, a la biografia de Cambó*, de Borja de Riquer, és pot llegir el següent: 

"Finalment, el 13 de setembre Miguel Primo de Rivera va fer públic a Barcelona un manifest en què defensava la necessitat de constituir un directori militar per pacificar Espanya i s'oferia al rei per formar un govern d'homes "rectos, laboriosos y probos". L'endemà, Alfons XIII, que estiuejava a Sant Sebastià, es nega a signar l'ordre de destitució de Primo sol·licitada pel president del govern, García Prieto, cosa que en va propiciar la dimissió. El monarca cridà el general a Madrid i el 15 de setembre li confiava el poder. Un directori militar, integra només per militars i presidit per Primo de Rivera, procedia a declarar l'estat de guerra a tot Espanya, suspenia les garanties constitucionals i imposava una rígida censura de premsa." (pàg.332)

Aquest cop d'Estat (1923), des de d'alt, tenia a veure amb les implicacions dels militars i el paper del rei al desastre militar d' Annual al Marroc  (1921). Sembla què el llibre Cercas**, és queda curt. Desitgem que que la veritat suri a la superfície i sapiguem d'una vegada per totes la veritat, perquè la hagiografia del emèrit i la complicitat dels poders estatals, han fet impossible esbrinar-ho.


* Borja de Riquer. Francesc Cambó. L'últim retrat. Biografies i Memòries 101. Edicions 62, Barcelona, 2022.

** Javier Cercas. Anatomia de un instante. Círculo de Lectores. Barcelona, 2009.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Una finestra al passat

1959  Una descripció de l'Espanya de 1954, feta per Simone de Beauvoir*: "(...). Encontré pocos cambios, salvo en Tossa, que se había vuelto un sitio feo y turístico.  La miseria había aumentado todavía más; en algunos lugares de Barcelona y en casi toda Tarragona, las calles eran albañales donde pululaban niños hambrientos, mendigos, inválidos y prostitutas desmirriadas. Se veía que Franco cuidaba la capital: había arrasado los barrios miserables que yo había visto en 1945; pero ¿en dónde había ubicado a sus habitantes? Los edificios que se habían construido en esos parajes alojaban a funcionarios de situación holgada". (pág.305)

Les imprudències dels Edwards John Smith de torn!

  Una imatge impactant sobre els efectes del temporal a les balears (DANA). El que sobta d'aquesta imatge és que malgrat els avisos del temporal a la mar, aquest vaixells esportius, no van anar a ports segurs per minimitzar les conseqüències. Aquests velers porten tota mena de instruments per detectar els temporals, no calia estar pendent dels homes del temps a les TV, però per imprudència o fatxenderia no han fet cas de les alertes. Potser s'ho poden permetre i no els importa les reparacions, però diu poc del seu seny.

Illa està pensant en canviar els mobles de la Generalitat

  La primera constatació és que l'abstencionisme ha guanyat, amb un 42%. Aquesta bossa de electors és molt difícil de determinar cap a quin cantó aniria si hagués votat. Per la seva dimensió, molts joves no han votat i molts que votaven independentista han preferit quedar-se a casa per veure com el PSC guanyava amb comoditat. La segona obvietat, el PSC i el seu lema de "passar pàgina" ha estat la opció més votada. Pedro Sánchez te instint polític i ha tornat a fer el miracle a Catalunya. La tercera, l'independentisme ha caigut de la Generalitat. ERC no ha sapigut capitalitzar res de la seva gestió, perquè les seves polítiques son massa erràtiques: sigui el conflicte amb la pagesia o la mala gestió de la sequera.  Quarta, Junts i Puigdemont s'han quedat com a segona força al Parlament, però no pot governar i això vol dir que Puigdemont haurà cremat tot el seu potencial polític. Junts és corresponsable del enfonsament del independentisme. La seva sortida de la Gener