Passa al contingut principal

L'habitatge social primer problema de Catalunya

 


L'article 47 CE diu el següent:

"Tots els espanyols tenen dret a gaudir d'un habitatge digne i adequat. Els poders públics promouran les condicions necessàries i establiran les normes pertinents per tal de fer efectiu aquest dret, i regularan la utilització del sòl d'acord amb l'interès general per tal d'impedir l'especulació.

La comunitat participarà en les plusvàlues que generi l'acció urbanística dels ens públics."

Diu la STC 59/1995, de 17 de març: "(...) ni el art.47 CE constituye por sí mismo un título competencial autónomo en favor del Estado, sino un mandato que ha de informar la actuación de todos los poderes públicos (art.53.3 CE)." 

En la STC 152/1988, hi ha un vot particular del Sr. Rubio Llorente que diu:

"Resultan desde luego, evidentes, las dificultades dogmáticas que implica la consideración como "derechos constitucionales" de todos los que derivan de actuaciones estatales acomodadas a los principios de polítics social y económica que enumera el Capítulo tercero del Título I de la Constitución, pero tales dificultades no me parecen insalvables si el concepto de derechos constitucionales se entiende como concepto genérico."

La protesta ciutadana es pot encabir dins de la CE. El problema és que l'Estat i les Administracions  dels diferents nivells del Estat s'han inhibit en fer efectiu aquest dret. Son ells, els responsables de la falta d'habitatge social. En l'article de Leandre Ibar Penaba (Ara.cat. 05/04/2025) deia: la "classe mitjana dels EUA inverteix a la borsa —a través de diversos mecanismes— una part molt gran dels seus estalvis. En molts països d'Europa, entre els quals hi ha Espanya, les famílies opten per altres formes d'estalvi, com per exemple el món immobiliari".  "Als EUA, "si vols tenir una jubilació bona, has d'invertir", explica Brun, mentre que a Europa els ciutadans confien en sistemes de jubilació eminentment públics." 

Pel que sembla les nostres classes mitjanes han apostat per l'habitatge. Hi ha una dada molt significativa perquè resulta que la renda de les famílies catalanes està estancada des de fa 25anys! Mentre el PIB creixia des de 2000 fins al 2024 un 48,7%, en canvi el PIB per persona ha pujat un 14,7%. Hi ha molts factors per explicar-ho, però l'envelliment de la població, la productivitat i el creixement de la població (immigrant) fan que avui sigui impossible comprat habitatge nou o de segona mà. La raó fonamental son els salaris cada vegada més baixos. Una de les causes que expliquen perquè han pujat tant l'habitatge és que ningú vol anar a viure per exemple a Montornès o Vilanova. Cal desplaçar-se si treballes a Barcelona. I no pot agafar Renfe!

Molta gent que va pujar al ascensor social veu - va comprar-se un pis- amb preocupació com les mirades apunten a ells com si fossin els culpables de tot plegat. Hi ha molta demagògia. Falta habitatge social i son els poder públics que han de gestionar la falta de sòl.  No pot ser criminalitzar els propietaris que van tenir la previsió mitjançant el conte de la lletera de comprar un pis per gaudir de la jubilació. Aquesta gent son uns voltors? Què s'ho facin mirar !


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Una finestra al passat

1959  Una descripció de l'Espanya de 1954, feta per Simone de Beauvoir*: "(...). Encontré pocos cambios, salvo en Tossa, que se había vuelto un sitio feo y turístico.  La miseria había aumentado todavía más; en algunos lugares de Barcelona y en casi toda Tarragona, las calles eran albañales donde pululaban niños hambrientos, mendigos, inválidos y prostitutas desmirriadas. Se veía que Franco cuidaba la capital: había arrasado los barrios miserables que yo había visto en 1945; pero ¿en dónde había ubicado a sus habitantes? Los edificios que se habían construido en esos parajes alojaban a funcionarios de situación holgada". (pág.305)

Desnonar a un iman a Salt

  L'Ara no diu la causa del desallotjament del imam i la seva família. No diu que sigui per un desnonament per falta de impagament, tampoc si és una qüestió de la AN.  Ara bé, "L'afectat és l'imam Papa Diawara , de la mesquita del carrer Rafel Masó, freqüentada per gambians i senegalesos , i té 70 anys . La seva filla, Henda Diawara, de 26 anys, nascuda a Salt, explica a l'ARA com s'ha produït la successió dels esdeveniments: "Fa 20 anys que vivíem en aquest pis, pagàvem la hipoteca, però el banc va desaparèixer, llavors vam demanar que es convertís en lloguer social, però no se'ns va concedir, i el passat divendres ens van desnonar", relata." (Ara.cat, 12/3/24) Amb tota aquesta informació queda clar que siguis imam, o jubilat o  simplement, qualsevol inquilí que no paga al banc, aquests bancs que es gasten milions en propaganda  diuen que el poder el tens tu, i totes aquestes collonades, et faran fora de cosa teva. Pel que sembla, el movimen...

R2 Sud: No viatgis amb maletes quan vagis amb Renfe!

  Festival de despropòsits aquest matí a Rodalies. " La incidència més greu ha sigut a la R2 Sud, en el tram entre Gavà i Bellvitge-Gornal. Una baixada de tensió a la subestació de Bellvitge ha provocat que el tren no pogués circular i s'hagués de quedar parat. Després d'haver estat més d'una hora aturat amb els passatgers a dins, cap a les 9.30 hores Renfe ha hagut de desallotjar el tren –que havia sortit de Vilanova i la Geltrú a les 7.25 hores– i les desenes d'usuaris que hi viatjaven han acabat caminant fins a Bellvitge per les vies, acompanyats pels Bombers de la Generalitat i els Mossos d'Esquadra per garantir la seva seguretat." (Ara.cat, 7/3/25) Paneque: " Hi ha bona predisposició i bona voluntat de Renfe i Adif " (Consellera  de Territori de la Generalitat). Antonio Carmona, director de Rodalies, surt com sempre a apagar el foc, però incomprensiblement, no és capaç de dimitir. A Madrid, hi ha un un ministre de Transports i mobilitat sost...