II
La Diada del llibre té data de naixement, l'any 1926. L'impulsor va ser un valencià que vivia a Barcelona des de 1918, en Vicent Clavel Andrés* havia traslladat l'editorial Cervantes. Proposar com a data el 7 d'octubre, "dia suposat del naixement de Cervantes*". A partir del 1926 en plena dictadura de Primo de Rivera, és va conmemorar la "Fiesta del libro español". Per descomptat, al decret prohibia qualsevol altre llengua que no fos el castellà.
Madrid vivia la data com manifestació institucional, a Barcelona, és a dir, a la perifèria va adquirir un caire "més comercial i popular, en bona part gràcies a l'impuls que rep dels llibreters i editors més actius (amb Antoni López Llausàs i Gustau Gili al capdavant)." Van començar a posar parades al carrer, concursos d'aparador en les llibreries, "descomptes per la compra de llibres, 10%, aparició de rànquing del títols més venuts o per la pràctica de convocar escriptors a les llibreries per dedicar exemplars als compradors".
L'anys 1931 es trasllada la data del octubre al 23 d'abril, per "no interferir amb la venda del llibres de text en els inicis del curs escolar i, per torna, coincidia amb el dia cert de la mort de Cervantes. Quant al 1930 s'acorda el trasllat de dates, no és va preveure la proclamació de la Segona República. Les roses acompanyaven des de el segle XV la celebració de Sant Jordi, patró de Catalunya, on a la plaça Sant Jaume hi havia parades de roses. Tot aquest cúmul de circumstàncies extraordinàries, va fer emergí l'exaltació de catalanitat. Tot això s'atura per la guerra civil i la dictadura franquista. És a partir de 1960 que l'alenada catalanista torna a emergí del silenci obligat per la repressió.
La vessant comercial de la Diada és importantíssima, perquè en un sol dia hi ha la facturació del 10% del total. "A prop de dos milions d'exemplars de més de setanta mil títols diferents -un 52% en català-, amb una facturació superior els 25 milions d'euros, xifra pròxima la 10% de la facturació anual".
La Unesco va declarar el 23 d'abril com el Dia Mundial del Llibre i dels Drets d'Autor. "El 21 d'abril de 2017 es va presentar a la Unesco des de Barcelona, per iniciativa de la Cambra del Llibre i del Gremi de Floristes, la petició que el Dia del Llibre i de la Rosa sigui declarat Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat. Avui el 23 d'abril la festa s'estén "a més d'un centenar de països".
* Borja de Riquer, sota la direcció de. La memòria dels catalans. Edicions 62. Barcelona, 2025. 23 d'abril: Sant Jordi, llibres i roses de Manuel Llanas (pàgs.60-62)
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada