Passa al contingut principal

Els rendistes s'atrinxeren a casa seva!

 


Ahir, a Barcelona hi va haver una gran manifestació contra la precarietat dels lloguers. L’habitatge és avui, el primer problema objectiu per la gent. Al  fons d’aquest problema hi ha un altre estructural, el sous baixos i el treball precari. Aquesta combinació i la manca de inversió de les Administracions per fer i promoure habitatge social crea les condicions que l’habitatge sigui avui un refugi per els petits inversos, també els grans, esclar.

Com molta gent, van començar a viure de lloguer. Amb els temps,  vàrem comprar un pis, començava el conte de la lletera. El venies per el doble que t’havia costat i podries comprar un pis més gran, o millor situat. I això, ho hem fet molta gent. Eren temps on el tipus de interès era del 14%. Hi ha una generació de persones que ens vàrem aprofitar d'allò de la meritocràcia. Hi havia la sensació que comprar un habitatge era una solució ideal. Amb l’explosió de la bombolla immobiliària, tot allò va quedar-se estancat. El sous no han parat de baixar, l’habitatge a agafat uns preus extraordinaris. I el lloguer, una opció per aquells que no han pogut estalviar perquè no hi ha marge amb els sous i el futur no s'albira res de bo.

L’Estat i les Administracions no ha fet una part de la seva feina. Posar a l'abast de la gent habitatge digne. Els terrenys, els materials, la mà d’obra, i tots aquells que tenen a veure a el negoci del habitatge, ha fet que els preus siguin imparables. L’habitatge s’ha convertit en una demanda inelàstica. Hi ha l’estoc d’habitatge que hi ha i el preu no pot més que pujar, perquè tothom vol viure precisament allà. El problema és que anar a cercar més lluny habitatge genera a la vegada un augment dels preus. A més no ajuda les infraestructures de mobilitat. Si vius a Sabadell, per exemple, anar a Barcelona en tren, pot ser un calvari. 

El problema dels clams reivindicatius, és que volen miracles instantanis. Si els meus pares, per posar un exemple, en donen el pis –més enllà d’haver pagat els impostos de successions o donacions-, perquè tindria que llogar-lo? Una part dels pisos estan en mans de particulars. Son ells el problema? Perquè no les Administracions? O perquè no les constructores? O els Ajuntaments i els plans urbanístics? Sembla que hi ha molta gent que és pensa que li tenen que reglar un pis per ser bona persona. Hi ha solucions? Si, però no seran immediates. Cal que les Administracions facin la seva feina i cal que la ciutadania voti en conseqüència segons les polítiques d’habitatge que tinguin. No val focalitzar el problema amb els propietaris de pisos. Perquè tindria que llogar-lo si no estic interessat? Converteix això en un rendista? Rendista també son els que tenen paquets d’accions d’empreses constructores, però sembla que ningú diu res. Hi ha problema molt greu, però també molta demagògia. 


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Una finestra al passat

1959  Una descripció de l'Espanya de 1954, feta per Simone de Beauvoir*: "(...). Encontré pocos cambios, salvo en Tossa, que se había vuelto un sitio feo y turístico.  La miseria había aumentado todavía más; en algunos lugares de Barcelona y en casi toda Tarragona, las calles eran albañales donde pululaban niños hambrientos, mendigos, inválidos y prostitutas desmirriadas. Se veía que Franco cuidaba la capital: había arrasado los barrios miserables que yo había visto en 1945; pero ¿en dónde había ubicado a sus habitantes? Los edificios que se habían construido en esos parajes alojaban a funcionarios de situación holgada". (pág.305)

Illa està pensant en canviar els mobles de la Generalitat

  La primera constatació és que l'abstencionisme ha guanyat, amb un 42%. Aquesta bossa de electors és molt difícil de determinar cap a quin cantó aniria si hagués votat. Per la seva dimensió, molts joves no han votat i molts que votaven independentista han preferit quedar-se a casa per veure com el PSC guanyava amb comoditat. La segona obvietat, el PSC i el seu lema de "passar pàgina" ha estat la opció més votada. Pedro Sánchez te instint polític i ha tornat a fer el miracle a Catalunya. La tercera, l'independentisme ha caigut de la Generalitat. ERC no ha sapigut capitalitzar res de la seva gestió, perquè les seves polítiques son massa erràtiques: sigui el conflicte amb la pagesia o la mala gestió de la sequera.  Quarta, Junts i Puigdemont s'han quedat com a segona força al Parlament, però no pot governar i això vol dir que Puigdemont haurà cremat tot el seu potencial polític. Junts és corresponsable del enfonsament del independentisme. La seva sortida de la Gener

La culpa és teva !

  Hi ha jutges patriotes  aquest es diu Joaquín Aguirre, titular del jutjat d'instrucció número 1 de Barcelona. Per ell, la culpa de tot és de la noia que va anar a una manifestació, que va posar el seu ull davant del escopeter dels Mossos d’Esquadra, i els pobres Mossos van actuar en legitima defensa. Ací el jutge fa apologia de la policia –qualsevol-. No deixa de ser inquietant que el Mossos d’Esquadra i els seu comandaments i responsables polítics juguin sempre a una asimetria molt variable. Aquest jutge es permet fer comentaris gens jurídics però si molt polítics quan diu a la seva resolució: “Si aquests fets haguessin passat al País Basc abans de la treva amb ETA haurien estat qualificats d'actes terroristes”, diu. Ara, manifestar-se (en contra) de l’Autoritat sempre és delictiu. Sembla enyorar aquest jutge els bons temps d’ETA. Tenir 19 anys i perdre un ull (2021) i encara ets tu qui té la culpa és massa gros. El Mossos d’Esquadra, com tot policia, tendeix a la violència.