Passa al contingut principal

Pols a la racionalitat (A propòsit de la Núria)

 


Demagògia pura

“A Catalunya la decisió final sobre si un pres encara és perillós la pren un equip professional. La Junta de Tractament, formada per juristes, psicòlegs, educadors i treballadors socials, entre d'altres, és qui té l'última paraula i qui decideix si un reclús pot començar a tenir més llibertat i, per exemple, treballar a la cuina d'un centre penitenciari. Des de l'any 2009, però, aquests professionals, abans de prendre una decisió tan complicada, fan servir el RisCanvi, una eina creada per un equip d'investigadors de la Universitat de Barcelona que funciona a partir d'algoritmes i que ajuda a preveure quin risc té cada intern de reincidir. L'assassinat dimecres passat d'una cuinera del centre penitenciari Mas d'Enric comès per un reclús que treballava amb ella ha obert el debat sobre com s'atorguen els permisos dels presos i ha posat en evidència que alguna cosa va fallar.” (Ara.cat, 18/3/24)

Si el que va fallar va ser un algoritme RisCanvi, llavors, vol dir que la conducta del essers humans, sempre te allò de incertesa, de imprevisibilitat. Si el sistema penitenciari te com objectiu, la rehabilitació, aquesta te el suport del algoritme.

”L’escala RisCanvi-Screening és una escala de cribratge que permet discriminar els subjectes de baix risc dels que són d’alt risc. 

Consta de 10 ítems i, de la mateixa manera que l’escala RisCanvi-Completa, prediu 44 l’aparició de 4 conductes criteri: Reincidència violenta: reingrés penitenciari per un delicte violent realitzat en la comunitat, que l’intern pot haver comés després de complir la condemna, durant un permís de sortida o en qualsevol altra situació de l’intern abans d’obtenir la llibertat definitiva. Exclou les conductes violentes dins el centre penitenciari. Violència autodirigida: suïcidi consumat, intent de suïcidi o autolesions lleus i greus al centre penitenciari o durant el compliment de la condemna. Violència intrainstitucional: conductes violentes o agressions lleus i greus sobre interns o funcionaris dins la institució penitenciària. Trencament de condemna: no retorn d’un permís (ordinari, de cap de setmana o extraordinari) o d’una sortida programada. Evasió o fugida del centre. Trencament de la confiança i de normes o regles de conducta. 

L’escala RisCanvi-Completa està formada per 43 ítems que tenen en compte els factors següents: criminals, personals i biogràfics, socials i familiars, clínics i de personalitat*.” 


La mort violenta de la Núria, no ha transcendit el seu cognom, expressa la dificultat de preveure un comportament violent, d’algú -en aquell moment- no dona el perfil de perillós. Tothom s’equivoca. I aquesta equivocació ha tingut una conseqüència molt tràgica. Però d’aquest fet, no podem trinxar el que s’ha està fent a les presons. Les protestes poden ser molt legitimes, però la racionalitat s’ha de imposar els cants demagògic que apareixen contra les institucions. Una mort en quaranta anys d’una treballadora de presons, dona un perfil que no es compadeix amb l’agror i desqualificacions dels sindicats. Què hi ha violències solapades o físiques en les presons? Sembla d’allò més lògic. No estan de vacances, tenen privació de llibertat, però la resta de drets segueix vigents, potser algú s’oblida d’això. Afortunadament, no estem els EEUU, on la idea de rehabilitació no existeix i si un sistema desproporcionadament punitiu que abandona els individus -majoritàriament minories racialitzades**-, a llargs anys de presó, sense cap possibilitat de rehabilitació.


(https://repositori.justicia.gencat.cat/bitstream/handle/20.500.14226/598/model_rehabilitacio_presons_catalanes.pdf#page=35)

** Loïc Wacquant. Castigar els pobres. El nou govern de la inseguretat  social. Traducció Lourdes Bigorra. Edicions de 1984. Barcelona, 2006.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

¿ Nebrera a UPyD ?

Las declaraciones de Montserrat Nebrera contra la política y el parlamentarismo han sido ampliamente recogidas por la prensa. Llama la atenció la capacidad de convocatoria de Montserrat Nebrera. No le ha gustado lo que ha visto en política y por eso se marcha del partido popular. Pero de sus declaraciones se desprende que no piensa tirar la toalla y plantea la posibilidad de crear una nueva plataforma política. En las diferentes tertulias -no eres nadie si no logras estar sentado en esas tertulias-, se planteaban las opciones que le convenían a la ahora dimisionaria. Que alguien dimita cuando es parlamentaria en las autonómicas del 2006 llama la atención, pues, no es habitual. Incluso cuando los escándalos por corrupción, los políticos implicados o presuntamente implicados, no dimiten, excepto, cuando los cesan, pero aún en este caso, se aferran al escaño parlamentario como si fuese de ello les dependiera la vida. Así, que la señora Nebrera no siento apego al sillón.  Los tertulianos

11-M: Vintè aniversari

  Això ja ho vaig escriure fa uns anys, però sembla que el passat no volguí marxar mai d'Espanya: En un país normal, un personatge com J.M.Aznar estaria amagat sota una muntanya de silenci i vergonya aliena. Però això és Espanya. Un país on ser franquista (dreta extrema) o de extrema dreta surt sempre de franc o simplement te premi. Un President (Aznar) que va mentir en la pitjor jornada de la història recent d'Espanya (11-M de 2004), diu molt de la seva supèrbia i inconsciència històrica. I encara l'hem de sentir donant lliços a tothom. No puc deixar passar l'oportunitat de citar a José María Ridao en el article -arran del atemptat del 11-M del 2004- quan va escriure aquestes profètiques paraules sobre el personatge: " Finalmente, el político mediocre y ventajista que gobernó España durante ocho años ha dejado patente su talla a ojos, no ya de la mayoría de sus conciudadanos sino del mundo entero. El precio, sin embargo, ha sido tan alto, tan trágico y desproporci

El Roto no és infal·lible

  [Desconfiaré siempre de quien no respete mi lengua. Porque, al hacerlo, demuestra que no me respeta a mi, y al mismo tiempo que no respeta un bien cultural esencial...]